Risk Factors of Hypertension among Korean Adults. |
Hyun Ah Park, Young Sik Kim, Woo Sung Sun |
1Departmant of Family Medicine, College of Medicine, Seoul Paik Hospital, Inje University, Seoul, Korea. 2Departmant of Family Medicine, Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine, Ulsan, Korea. youngkim@amc.seoul.kr |
고혈압 발병 위험요인에 관한 코호트내 환자대조군 연구 |
박현아,김영식,선우성 |
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Abstract |
Background : Our study was done to identify the risk factors of hypertension in order to implement primary prevention strategy in Korean healthy adults.
Methods : The subjects, who had received medical examination at the Health Promotion Center of Asan Medical Center from June 1990 to February 1991, were included in the Asan Cohort Study. A total of 1,329 men and 886 women were followed up to June 2000. The subjects who initially had hypertension or coronary heart disease or were diagnosed with hypertension within 1 year after study enrollment were excluded. Incident cases were ascertained through the chart review, telephone contacts, and follow up examination. During the follow-up period, 140 male and 76 female hypertension incident cases occurred. For each case one normotensive control was selected, matched on sex, age, and follow-up period. We used conditional logistic regression for matched pairs to estimate odds ratio.
Results : For men, daily alcohol intake, family history of hypertension and body mass index (BMI) were the risk factors of hypertension. Compared with non-drinkers, men who drank alcohol 20∼29.9 g/day and over 30 g/day had adjusted relative risk for hypertension of 4.05 (95% confidence interval (CI) 1.09∼15.08) and 1.37 (0.61∼3.11), respectively. Family history of hypertension increased OR 5.35 times. Compared with men having BMI of less than 23 kg/ m2, the adjusted OR for men with BMI of 23∼24.9 kg/m2 and over 25 kg/m2 were 2.39 (1.15∼4.97) and 2.05 (0.96∼4.39), respectively. For women, BMI was a risk factor of hypertension. Compared with women having BMI of less than 23 kg/m2, OR for women with BMI of 23∼24.9 kg/m2 and over 25 kg/m2 were 3.51 (1.13∼10.89) and 2.93 (1.28∼6.72), respectively.
Conclusion : Our study proved that obesity (men and women), alcohol intake (men), and family history of hypertension (men) were risk factors of hypertension in Korean adults. |
Key Words:
hypertension, risk factor, alcohol, body mass index, nested case control study |
초록 |
연구배경 : 건강한 한국인 성인에서 고혈압 발생에 관여하는 위험요인을 규명하여, 고혈압 발생의 일차예방 대책을 마련하는 근거 자료를 제공하고자 하였다.
방법 : 1990년 6월부터 1991년 2월까지 서울중앙병원 건강검진을 받은 수검자로 아산코호트를 구성하였다. 관찰개시 시점에서 고혈압이 없음이 확인된 남성 1,329명과 여성 886명, 총 2,215명을 2000년 6월까지 추적 관찰하여 고혈압 발생을 확인하였다. 이 기간 중 고혈압이 발생한 남성 140명, 여성 76명을 환자군으로 하고 이들에 대해 성, 연령(±3세), 추적기간(±1년)으로 일대일 개별 짝짓기를 실시하여 216명의 대조군을 선정하여 짝지은 자료의 분석기법을 이용하여 고혈압 발생 위험요인에 대한 코호트내 환자대조군 연구를 실시하였다.
결과 : 한국인 성인 남성에서 고혈압 발생의 위험요인은 일중 음주량, 고혈압의 가족력, 체질량지수였다. 일중 음주량이 20∼30 g인 경우 비음주군에 대한 고혈압 발생 교차비(odds ratio, OR)가 4.05 (95% Confidence Interval, CI), 1.09∼15.08)였고, 30 g 이상 섭취한 군에서는 1.37 (95% CI, 0.61∼3.11)이였으며, 고혈압 가족력의 OR은 5.35 (1.96∼14.60)였다. 체질량지수 23∼24.9 kg/m2의 고혈압 발생 OR은 2.39 (1.15∼4.97)였으며, 25 kg/m2 이상에서는 2.05 (0.96∼4.39)였다. 여성에서 의미 있는 위험요인으로 밝혀진 위험인자는 체질량지수였다. 체질량지수가 23∼24.9 kg/m2 경우의 고혈압발생의 OR은 3.51 (1.13∼10.89)였으며, 25 kg/m2 이상의 경우는 2.93 (1.28∼6.72)였다.
결론 : 한국인 성인에서 고혈압 발생의 위험요인 중 교정 가능한 요인으로는 남성에서는 체질량지수 23 kg/m2 이상의 과체중과 하루 20 g 이상의 음주량이며, 여성에서는 23 kg/m2 이상의 과체중이다. |
중심 단어:
고혈압, 위험인자, 체질량지수, 음주, 코호트내 환자대조군 연구 |
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