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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 1998;19(1):68-76.
Published online January 1, 1998.
The Relationship Between Nutritional Assessment and Obesity Index.
Mi Jung Oh, Duck Sang Kim, Seock Hwan Lee
Deparunent of Family Medicine, Taegu Medical Center, Korea.
반정량식 식이섭취 빈도법에 의한 영양평가와 비만지수와의 관계
오미정, 김덕상, 이석환
영남대학교의료원 가정의학과,밀양 영남종합병원 가정의학과
Abstract
Background
: Obesity has been accepted as the risk factor of major chronic diseases in our society. And nutritional assessment is the important issue in respect to obesity evaluation. A self-administrated semiquantitative food frequency questionnaire of which validity is recognized is used in nutritional assessment. But the relationship between nutritional assessment resulted from the questionnaire and the obesity index has not been built until now, so we studied about this relationship.

Methods : Among 324 adults who had visited health screening center from June '95 to August '96, 270 adults were evaluated except who had any chronic disease such as diabetes mellitus, pulmonary tuberculosis, thyroid disease by screening data or low calorie diet for aimed weight loss or inadequate questionnaire. Nutritional intake was assessed by the self-administrated semiquantitative food frequency questionnaire. We evaluated the activity grade, obesity indices such as body mass index(BMI), waist to hip ratio(WHR), percent body fat using bioelectrial impedance fatness analyzer and serum total cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride. Then we examined the correlation between obesity indices and nutritional variables each other. We analyzed these results using Pearson's correlation coefficient.

Results : We evaluated for a group of 164 men and 106 women whose mean age was 43.9 years, mean BMI was 23.2kg/m², mean WHR was 0.85 and mean percent body fat was 21.2%. Correlation coefficient between calorie intake to recommended calorie ratio(ICRCR) and BMI was 0.13(P<0.05), WHR was 0.11(P≥0.05), and percent body fat was 0.07(P≥0.05). Fats intake to recommended fats ratio(IFRFR) and obesity indices didn't show the significant correlation between them. We could not find the significant correlation between cholesterol intake and serum total cholesterol, triglyceride but the significant negative correlation between cholesterol intake and serum HDL-cholesterol(r=-0.14) was found.

Conclusion : Only BMI among obesity indices and ICRCR showed low(r=0.13) correlation coefficient although it is significant. Our results show that obesity is the complex syndrome influenced by genetic, social, psychological, medical variables besides nutritional impacts.
초록
연구배경 : 비만평가의 중요한 부분을 차지하는 영양평가에는 최근에 그 타당성이 인정되고 있는 반정량적 식이섭취 빈도법 설문지가 이용되고 있다. 그러나 이 설문지에 의한 영양평가와 비만지수와의 관계에 대한 연구는 아직 확립되지 않은 상태이므로, 본 연구에서 양자간의 상관관계에 대해 알아보고자 한다.

방법 : 1995년 6월부터 1996년 8월까지 건강검진을 위해 가정의학과 외래를 방문한 19~77세의 성인 324명중, 검진결과상 만성질환을 가진 것으로 밝혀지거나, 현재 체중감량을 위한 의도적인 절식중이거나, 설문지 자료가 부정확한 사람들을 제외한 270명을 대상으로 하였다. 영양평가는 반정량적 식이섭취 빈도법의 설문지를 이용하였고 활동량 및 체질량지수, 허리둔부둘레비, bioelectrical impedance fatness analyzer를 이용한 체지방량 등의 비만지수를 측정하였다. 또, 대상자들의 산출된 영양변수와 혈청 콜레스테롤치 등을 비만지수와 각각 상관관계를 조사하였다.

결과 : 19~77세의 성인 총 270명중 남자가 164명, 여자가 106명으로 평균 연령은 43.9세, 평균 체질량지수는 23.2kg/m², 평균 허리둔부둘레비는 0.85, 평균 체지방량은 21.1%였다. 섭취열량과 권장열량의 비와 체질량지수와의 상관계수는 0.13(P<0.05), 허리둔부둘레비와는 0.11(P≥0.05), 체지방량과는 0.07(P≥0.05)로 산출되었다. 지방섭취량과 권장량의 비와 세 가지 비만지수와는 유의한 상관관계가 없었다. 콜레스테롤 섭취량과 혈청 총 콜레스테롤치 및 중성지방치와는 유의한 상관관계가 없었고, 고밀도지단백-콜레스테롤치와는 유의한 음의 상관관계(r=-0.14)를 보였다.

결론 : 반정량적 식이섭취 빈도법에 의해 산출된 영양평가중, 섭취열량과 권장열량의 비는 비만지수중 체질량지수와 유의하나 낮은 상관관계를 보였다. 이 결과는 비만이 영양학적인 면 이외에도 유전적, 사회적, 심리적, 의학적 제요인들 모두가 관여하는 복잡한 증후군임을 시사하는 것으로, 다양한 변수들에 대한 조사가 필요하다고 사료된다.


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