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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2008;29(2):102-107.
Published online February 10, 2008.
Lifestyle in Relation to Increase in Weight in Korean Middle-aged Men.
Kyung Bong Kim, Cho Am Ji, Chang Sup Kim, Hye Soon Park, Tae Heum Jeong, Moon Chan Kim
1Department of Family Medicine, Ulsan University Hospital, Ulsan, Korea. gold6728@yahoo.co.kr
2Asan Medical Center, University of Ulsan College of Medicine, Seoul, Korea.
중년 남성에서 체중증가와 관련된 생활습관
김경봉,지초암,김창섭,박혜순,정태흠,김문찬
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Abstract
Background
The relationship of lifestyle and socioeconomic factors with weight change over 4 years in Korean middle-aged group was assessed. Methods: A total of 1,167 men, aged 40∼59 years, were selected from the Health Promotion Center of Ulsan University Hospital during the period of Jan. 2000 through Mar. 2000. Including anthropometric measures, designed questionnaires were administered concern lifestyle behavior topics with cigarette smoking, exercise, alcohol consumption, dairy product consumption and socioeconomic factors of monthly income and education. The subjects were divided into three groups by body mass index (BMI: kg/m2); normal (<23 kg/m2), overweight, and obesity (≥25 kg/m2). After 4 years of follow-up, the men were classified into weight change categories; 1) stable weight group (from normal to normal, from overweight to overweight) and 2) weight gain group (from normal to overweight/obesity, from overweight to obesity). Results: The weight gain group were 18.4% (n=215) and the stable overweight group were 81.6% (n=952). Adjusted for age, the frequency of dairy product consumption, the frequency of alcohol drinking, the regularity of exercise, education and monthly income, the smokers (≥10/day) had significantly high incidence rates of increase in weight (odds ratio=1.77, 95% CI 1.07∼2.90). The increased dairy consumers (≥4/week) had significantly low incidence rates of increase in weight (odds ratio=0.43, 95% CI 0.20∼0.93). Otherwise, there were no significant relationships in weight change. Conclusion: Smoking and decreased dairy product consumption were related to the increase in weight. (J Korean Acad Fam Med 2008;29:102-107)
Key Words: weight gain, smoking, dairy product consumption, middle-aged men
초록
연구배경: 중년 남성에서 체중증가와 관련된 생활습관, 사회경제적 요인들을 알아보기 위해 본 연구를 시행하였다. 방법: 2000년 1월부터 2000년 12월까지 일개 2차 병원 건강증진센터에서 종합검진을 받은 만 40세에서 59세 사이의 중년 남성을 대상으로 생활습관, 사회경제적 인자를 포함한 설문조사, 신체계측을 시행하였고 4년 후에 신장과 체중을 측정하였다. 생활습관에 관한 설문은 음주 빈도, 1일 흡연량, 규칙적 운동유무, 운동 빈도, 간이용 음식 섭취빈도로 구성되었고, 사회경제적 인자는 소득수준, 학력으로 구성되었다. 체질량 지수에 따라 정상군, 과체중군, 비만군으로 나누었고, 4년 후에 정상군에서 정상군, 과체중군에서 과체중군으로 체중을 유지한 군을 체중유지군, 정상군에서 과체중군이나 비만군, 과체중군에서 비만군으로 이행한 군을 체중증가군으로 분류하였다. 4년 후 체중유지군과 체중증가군에서 4년 전의 생활습관, 사회경제적 인자들과의 상관관계를 확인하였다. 결과: 최종 연구 참가자 1,167명 중 체중유지군은 952명(81.6%), 체중증가군은 215명(18.4%)이었다. 나이, 음주빈도, 규칙적인 운동유무, 소득, 학력으로 보정한 후에 하루 흡연량이 10개비 이상일 경우 비흡연자 또는 금연자에 비하여 4년 후에 체중이 증가할 위험이 유의하게 높았다(OR=1.77, 95% CI 1.07∼2.90). 유제품 및 발효유를 주 4회 이상 섭취하는 군에서 거의 섭취하지 않는 군에 비해 4년 후에 체중이 증가할 위험이 유의하게 낮았다(OR=0.43, 95% CI 0.20∼0.93). 음주 빈도, 규칙적 운동유무, 소득수준, 학력 등은 체중증가와 유의한 상관관계는 나타나지 않았다. 결론: 중년남성에서 하루 10개비 이상의 흡연과 유제품 및 발효유 섭취가 부족한 경우 체중증가 위험이 높은 것으로 나타났다.
중심 단어: 체중증가, 흡연, 유제품섭취, 중년남성


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