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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2005;26(11):686-692.
Published online November 10, 2005.
Association of Smoking Status and Dietary Pattern -A Data of Male Screeners at a Health Promotion Center-.
Sang Yeon Suh, Su Young Kim, Kyung Hee Cho, Yu Il Kim, Taiwoo Yoo, Bong Ryul Huh
1Department of Family Medicine, Dongguk University International Hospital, Goyang, Korea. fmmodel@paran.com
2Department of Preventive Medicine, Cheju National University College of Medicine, Jeju, Korea.
3Department of Family Medicine, National Insurance Cooperation Ilsan Hospital, Goyang, Korea.
4Department of Family Medicine, Seoul National University College of Medicine, Seoul, Korea.
흡연과 식이 섭취 양상의 관련성-일개 검진센터에 내원한 남성을 대상으로-
서상연,김수영,조경희,김유일,유태우,허봉렬
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Abstract
Background
: Smoking greatly increases the risk of cancer, cardiovascular diseases and osteoporosis. Besides direct harm from smoking, some dietary pattern of smokers have been reported to increase such risk. This study aimed to analyze various nutrients by smoking status, and to find out whether smokers maintain harmful dietary patterns.

Methods : One thousand and six hundred fourteen men were selected who visited the health promotion center of an university hospital in Seoul. The inclusion criteria was the completion of dietary survey. Dietary analysis was done by calculation of amounts of each nutrients from 24-hour recall method. We compared total intake of each nutrients and total calories by smoking status with analysis of variance (ANOVA). Then we adjusted the results for exercise and education level by ANCOVA (analysis of covariance).

Results : The study subjects were 840 current smokers (52.0%), 479 ex-smokers (29.7%) and 295 non-smokers (18.3%). The consumption of total fat and cholesterol was significantly high in smokers than non-smokers (P=0.012, P=0.005). The alcohol intake was higher in smokers and ex-smokers than non-smokers (P<0.001, P=0.007). The smokers and ex-smokers had less calcium than non-smokers (P=0.001, P=0.044). Furthermore, the smokers exercised less than ex-smokers and non-smokers (P<0.001).

Conclusion : The smokers consumed more total fat and cholesterol which increases the risk of cardiovascular diseases. They also had less calcium and drank more alcohol. Comprehensive approach which includes intervention for dietary intakes in addition to smoking cessation is desirable to decrease health risk for smokers.
Key Words: smoking, diet, adult men
초록
연구배경 : 흡연은 암, 심혈관 질환, 골다공증의 위험을 크게 증가시킨다. 이러한 질병에 흡연이 주는 직접적인 위험 이외에도, 흡연자들의 식이 섭취양상이 비흡연자에 비해 위험을 증가시키는 경향이 알려져 있다. 본 연구에서는 흡연상태에 따른 식이 섭취양상의 차이를 주요 영양소별로 분석하려 한다. 흡연자들의 바람직하지 않은 섭취양상을 파악하고자 함이 연구의 목적이다.

방법 : 서울시내 일개 대학병원 건강증진센터에 1995년부터 1999년까지 내원한 남성 1,614명을 대상으로 하였다. 식이 섭취는 24시간 회상방법에 의해 기록하여 각 영양소로 환산하였다. 흡연상태에 따라 총 열량(Cal) 및 특정영양소의 섭취량(g)을 분산분석으로 비교하였다. 영양소 섭취량에 대해 규칙적 운동과 교육상태가 미치는 영향을 공분산분석으로 보정하였다.

결과 : 연구대상은 흡연자 840명(52.0%), 금연자 479명(29.7%), 비흡연자 295명(18.3%)이었다. 흡연자의 총 지방과 콜레스테롤 평균 섭취량은 비흡연자보다 유의하게 많았다(53.6 g vs 50.2 g, P=0.001; 281.4 mg vs 246.7 mg, P=0.005). 알코올 평균 섭취량은 흡연자, 금연자, 비흡연자 순이었다(58.0 g vs 39.2 g vs 30.0 g, P<0.001). 흡연자의 탄수화물 평균 섭취량은 비흡연자보다 유의하게 적었다(296.2 g vs 305.6 g, P=0.013). 흡연자와 금연자에서 칼슘 섭취가 비흡연자보다 낮았다(502.8 mg vs 521.1 mg vs 544. 3 mg, P=0.001, P=0.044). 이외에 흡연자는 금연자나 비흡연자보다 운동횟수가 유의하게 낮았다(4.56회/개월 vs 8.4회/개월 vs 6.76회/개월, P<0.001).

결론 : 흡연자들은 심혈관질환의 위험을 증가시킬 수 있는 콜레스테롤과 지방을, 비흡연자보다 많이 섭취하였다. 흡연자들과 금연자들은 비흡연자에 비해 칼슘섭취가 부족한 반면, 알코올 섭취는 상당히 많았다. 흡연자의 건강 위험을 줄이기 위해 금연 외에 식이 섭취에 대한 포괄적인 접근이 필요하다고 생각한다.
중심 단어: 흡연, 식이섭취, 성인 남성


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