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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2004;25(4):314-321.
Published online April 10, 2004.
The Correlation between Vitamin C Intake and Plasma High-Sensitive C-reactive Protein Concentration.
Jung Gyu Lee, Sangyeoup Lee, Hong Gi Min, Yong Joo Kim, Sang Han Choi, Yun Jin Kim
Department of Family Medicine, College of Medicine, Pusan National University, Korea. saylee@pusan.ac.kr
비타민 C 섭취와 혈장 고민감도 C-반응성 단백 농도와의 상관성
이정규,이상엽,민홍기,김영주,최상한,김윤진
부산대학교 의과대학 가정의학과교실
Abstract
Background
: There are several reports that vitamin C is one of antioxidants and can be used to protect cardiovascular diseases. Inflammation plays a major role in atherosclerosis, and the measurement of inflammatory markers such as high-sensitivity C-reactive protein (hs- CRP) may provide methods for risk prediction and reveal independent risk factors of cardiovascular diseases. The purpose of our study was to assess the correlation between vitamin C intake and plasma hs-CRP concentration.

Methods : The study subjects consisted of 2,012 individuals who underwent periodic health examination in a university hospital in Busan from June 2002 to January 2003. The subjects were questioned concerning their past medical history, alcohol intake, smoking status, physical activity. Body mass index, abdominal circumference, blood pressure, fasting glucose, lipid profile, general blood test, and hs-CRP were measured. The exclusive responsible dietitian evaluated the average calorie intake and vitamin C intake by food frequency questionnaire. To quantify the correlation between vitamin C intake and plasma hs-CRP concentration, Pearson correlation coefficient and Spearman correlation coefficient were presented.

Results : The vitamin C index (r=-0.051, P<0.05) and the vitamin C intake per calorie intake (r=-0.075, P<0.01) showed a significant correlation with the plasma hs-CRP level. The vitamin C intake and the vitamin C intake per calorie intake were significantly correlated with the plasma hs-CRP level after adjusting for sex, age, body mass index and smoking status.

Conclusion : These findings suggest that there was a significant correlation between the vitamin C intake and the hs-CRP concentration. Therefore, inflammatory status is higher in a person who takes small amount of vitamin C than a person who takes it plentifully. The former is presumed to have a higher risk of cardiovascular diseases thereafter.
Key Words: vitamin C, CRP, cardiovascular disease, antioxidants, atherosclerosis
초록
연구배경 : 낮은 수준의 염증이 죽상경화증에 중요한 역할을 하는 것으로 밝혀지면서 고민감도 C-반응성 단백(high -sensitive C-reactive protein, hs-CRP)이 심혈관 질환 발생의 예측인자로 제시되고 있다. 한편, 비타민 C는 항산화작용으로 심혈관 질환의 예방에 도움이 될 수 있다는 보고가 있다. 이에 저자 등은 비타민 C의 섭취와 hs-CRP와의 상관성을 조사하고자 하였다.

방법 : 2002년 6월부터 2003년 1월까지 부산의 일개 대학병원을 방문하여 hs-CRP를 측정한 2,007명을 대상으로 하였다. hs-CRP 농도에 따라 4군으로 분류한 후 성별, 연령, 체질량지수, 흡연 및 음주 여부를 보정한 후 공분산분석으로 4군간의 평균 비타민 C 섭취량의 차이를 비교하였다. 비타민 C 섭취량과 혈장 hs-CRP 농도와의 상관관계는 부분 상관계수를 이용하여 분석하였다.

결과 : 혈장 hs-CRP 농도가 75 percentile 이상인 군의 비타민 C 지수는 117.8±38.8%로 25 percentile 미만인 군의 120.1±40.1%에 비해 유의하게 낮았으며(P<0.05), 섭취열량당 비타민 C 섭취량은 25 percentile 미만인 사람이 25 percentile 이상인 모든 사람에 비해 유의하게 높았다(P<0.01). 섭취열량당 비타민 C 섭취량(r=-0.072, P<0.05), 비타민 C 지수(r=-0.048, P<0.05)는 혈장 hs-CRP 농도와 유의한 음의 상관관계를 나타내었다. 성별, 나이, 체질량지수, 흡연 및 음주량을 보정한 후 섭취열량당 비타민 C 섭취량(-0.073, P<0.05)과 비타민 C 지수(r=-0.062, P<0.05)는 혈장 hs-CRP와 매우 약한 유의한 음의 상관관계를 보였다.

결론 : 결과적으로 비타민 C 섭취량과 혈장 hs-CRP 농도와는 통계적으로 유의한 음의 상관관계를 나타내었으나 상관성이 매우 적어 임상적인 유의성은 없는 것으로 보인다.
중심 단어: 비타민 C, C-반응성 단백, 심혈관 질환, 항산화제, 죽상경화증


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