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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2001;22(5):690-697.
Published online May 1, 2001.
EAT score according to weight control, depression level and body mass index(BMI).
Yu Jin Paek, Hyun Eun Kang, Kang Eun Leem, Su Young Leem, Seung Ju Hwang, Tai Woo Yoo
Department of Family Medicine, Seoul National University Hospital.
서울지역 여고생의 체중조절 , 우울 및 비만에 따른 식사태도
백유진, 강현은, 임강은, 임수영, 황승주, 유태우
서울대학교 의과대학 가정의학교실
Abstract
Background
: It is reported that abnormal eating behavior is more frequent in the group of weight control than those of no control. Repeated and chronic binge eating behavior has associations with impaired work and social functioning. overconcerns with body shape and wight. The purpose of this study is to investigate the degree of abnormal eating behavior according to weight management, depression level and obesity.

Methods : From June 1999 to July 1999, we collected self-record questionnaire including body mass index(BMI), Back Depression Inventory(BDI), Eating Attitude Test(EAT), from 1292 students of one girl's high school in Seoul. Study subjects were divided by BMI, the set point was 25 ㎏/㎡. EAT score associated with weight control. BMI, BDI. smoking and alcohol was assessed by mul-tiple linear regression. Study subjects were also grouped by the existence of the history of weight management behavoir, then BMI, EAT score and BDI in each subgroups was assessed by t-test.

Results : Obese student were 42, whereas those of BMI under 25 ㎏/㎡ were 1191. BDI score ranging from 5 to 20 were 940, 21 to 63 were 179. The EAT score has significant relevance to the history of weight control, BMI, and BDI score in order. The EAT score and BMI were higher in the subjects who experienced various modes of weight control (48.41±14.47 vs 33.63±12.52 in EAT, 20.34±2.26 vs 18.72±1.89) (p<0.01).

Conclusion : EAT score was associated with weight control, BMI and BDI. EAT score and BMI were higher in weight control samples.
초록
연구배경 : 체중조절을 시도한 군에서 이상섭식행동이 흔하다고 보고되고 있다. 또한 반복적으로 만성적인 섭식행동의 장애는 당뇨병, 심혈관질환, 고지혈증등을 일으키는 비만을 유발하는 하나의 인자가 될 수 있다. 섭식장애가 있는 비만환자에서 정신적 문제는 더욱 심각하다고 알려져 있다. 체중조절유무와 우울 및 비만정도에 따른 식사태도의 장애정도를 살펴보려고 한다.

방법 : 1999년 7월과 8월, 서울시내에 위치한 일개 여자 고등학교의 학생 1,292명을 대상으로 체질량지수, 한국판 Beck 우울척도(BDI), 식사태도검사(EAT), 운동 및 식이요법을 통한 체중조절력 유무, 흡연 및 음주력 등이 포함된 설문지를 이용하여 자료를 수집하였다. 체중조절유무, 우울척도, 체질량지수, 흡연 및 음주경험유무에 따른 식사태도검사 점수와의 상관성은 다중희귀분석을 시행하였다. 덧붙여, 체중조절력 유무에 따른 나눈 두 군간의 식사태도점수, 체질량지수, 우울척도를 비교해 보았다.

결과 : 체질량지수 25㎏/㎡을 기준으로 분류한 비만군과 정상체중군은 42명과 1,191명이었고 평균 체질량지수는 19.70(±2.25) ㎏/㎡이었다. 우울척도의 평균은 13.60(±6.55) 이었고 식사태도점수의 평균은 42.75(±15.52)였다. 다중희귀분석에서 체중감량시도유무, 우울척도, 체질량지수, 흡연 및 음주 경험의 순으로 식사태도검사 점수와 연광성이 있었다. 체중조절을 시도해 본 경험이 있는 군(총 758명)에서 비경험군(총 464명)보다 체질량지수가 높았고 (20.29±2.26 vs 18.72±1.89, P<0.01) 식사태도검사 점수가 높았다(48.41±14.47 vs 33.63±12.52, P<0.01).

결론 : 체중조절을 경험했을수록, 우울수준이 높을수록, 비만할수록, 흡연 및 음주를 경혐했을수록 식사태도검사 점수가 높았다. 체중조절경험군에서 비경험군보다 식사태도점수, 체질량지수가 높았다.
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