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Korean J Fam Med > Volume 31(12); 2010 > Article
Korean Journal of Family Medicine 2010;31(12):904-912.
DOI: https://doi.org/10.4082/kjfm.2010.31.12.904    Published online December 20, 2010.
Maximum Meal Calorie Variation and Cardiovascular Risk Factors.
Youngjin Ko, Minseon Park, Eurah Goh, Se Young Oh, Heegyung Chung, Junseok Kim, Jooseong Choi, Joo hyoung Kang, Gyehyeong Kim
1Department of Family Medicine, Seoul National University Hospital, Seoul, Korea. msp20476@hanmail.net
2Department of Family Medicine, Kangwon Natioinal University Hospital, Chuncheon, Korea.
3Department of Food and Nutrition, Kyung Hee University, Seoul, Korea.
Abstract
Background
Diet pattern of regular and three meals per day is commonly recommended. Studies investigated the health effect of gorging pattern of diet using meal frequency and meal skipping, but the health effect of meal calorie variation between three regular meals has never been investigated. In this study, maximum meal calorie variation was defined as subtraction calorie for a meal with minimum energy intake from calories for a meal with maximum energy intake between three meals and examined the effect of maximum meal calorie variation between three regular meals a day on cardiovascular risk factors. Methods: A total of 4,680 healthy subjects aged 20-87 years who underwent medical screening examination, at one tertiary hospital health screening center and completed 24-hour dietary recall was included. Serum cholesterol subfractions, fasting glucose and blood pressure were measured.Results: Maximum meal calorie variation was significantly related to serum concentration of total cholesterol (Ղ = 1.77; 95% confidence interval [CI], 0.36 to 3.18) and low density lipoprotein-cholesterol (LDL-C) (Ղ = 1.64; 95% CI, 0.37 to 2.91), body mass index (Ղ = 0.24; 95% CI, 0.12 to 0.37) and waist circumference (Ղ = 0.66; 95% CI, 0.34 to 0.98) after adjustment for potential confounders. Conclusion: This study suggests the notion that concentration of total cholesterol and LDL-C and obesity indices are related to maximum meal calorie variation between three meals, independently of energy intake and other confounding factors in free-living population.
Key Words: Maximum Meal Calorie Variation; Cholesterol; Obesity
초록
연구배경: 폭식이 건강에 미치는 영향에 대해서는 현재까지 연구가 지속되어 왔으며, 대부분 식이횟수 혹은 결식에 의한 연구 결과였다. 가장 전형적인 식이패턴은 하루 세 끼니의 식사로, 이 세 끼니 간에 칼로리의 변이가 건강에 어떤 영향을 미치는지에 대해서는 연구된 바가 없었다. 따라서 이 연구에서는 일중 정규식사의 최대 칼로리변이(maximum meal calorie variation)를 아침, 점심, 저녁 중 가장 칼로리가 큰 식이에서 가장 칼로리가 작은 식이를 뺀 값으로 정의하고 일중 정규식사의 최대 칼로리변이와 심혈관계 위험요인 간의 관계를 알아보고자 하였다. 방법: 일개삼차병원에서 건강검진을 시행 받고, 24시간 식이회상법을 시행한 총 4,680명의 건강한 수진자를 대상으로 연구를 진행하였다. 심혈관계 위험요인으로는 총콜레스테롤, 저밀도 콜레스테롤, 체질량지수, 허리둘레, 혈압 등을 측정하였다. 결과: 혼란변수의 보정 후 일중 정규식사의 최대 칼로리변이와 총 콜레스테롤(Ղ = 1.98; 95% conÿdence interval [CI], 0.57-3.38), 저밀도 콜레스테롤(Ղ =1.73; 95% CI, 0.46-3.00), 체질량지수(Ղ = 0.23; 95% CI, 0.11-0.36), 허리둘레(Ղ = 0.60; 95% CI, 0.28-0.92)가 통계학적으로 유의한 양의 상관관계를 보였다. 결론: 따라서 이 연구는 총 에너지 섭취량이나 다른 보정인자와는 독립적으로 일중 정규식사의 최대 칼로리변이와 총 콜레스테롤, LDL 콜레스테롤과 비만이 연관되어 있음을 보여주고 있다.
중심 단어: 정규식사 칼로리변이; 콜레스테롤; 비만


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