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Journal of the Korean Academy of Family Medicine 2000;21(12):1523-1533.
Published online December 1, 2000.
The effect of diet education provided by physicians and dieticians on serum lipid profiles during more than 1 year.
Ka Young Lee, Tae Jin Park, Eun Ryung Kwon, Ki Jung Kim
1Department of Family Medicine, Inje Medical School Pusan Paik Hospital, Korea.
2Department of Nutrition Department Inje Medical School Pusan Paik Hospital, Korea.
의사와 영양사가 실시한 식이 교육이 1년 이상의 기간동안 혈청 지질에 미치는 효과
이가영, 박태진, 권은령, 김기정
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Abstract
Background
: The purpose of this study was to compare the long-term effect of the cholestreol-lowering diet education provided by physicians with the education provided by dieticians on serum lipid profiles of hypercholestreolemic patients.

Methods : Among 248 ambulatory patients who had mean baseline serum total cholesterol (TC) level >200mg/dL and received cholesterol-lowering diet education from physicians or dieticians, 41 patients who checked serum lipid profiles three times during the mean of 403 days after education were included as subjects. The differences in means of all serum lipid profiles associated with education methods after controlling for follow-up duration, differences in means of all serum lipid profiles associated with follow-up duration after controlling for education methods, any interaction between education methods and follow-up duration on serum lipid profiles were analyzed by using repeated measures of analysis of variance. The difference between the baseline lipid levels and the third lipid levels after education were analyzed by using Wilcoxon signed ranks tests in each group. Correlations between baseline serum lipid profiles and the last changes in serum lipid profiles were analyzed.

Results : There were no significant differences in means of all serum lipid profiles associated with education methods of follow-up duration except LDL-cholesterol (LDL-C). The first LDL-C level after education was significantly lower in the group educated by physicians compared with the baseline LDL-C, but there was no such change in the group educated by dieticians. There were no interactions between education methods and follow-up duration on all serum lipid profiles. The last change of total cholesterol in both groups and LDL-C only in the group educated by dieticians were significant. Correlation coefficients between baseline triglyceride (TG) and change in TG, baseline LDL-C and change in LDL-C, baceline total cholesterol (TC) and change in TC in patients with TC 240mg/dL were -0.500 (P=0.002), -0.597 (P<0.001), and -0.578 (P=0.001), respectively.

Conclusion : The changes of serum lipid profile during more than 1 year after education were not significantly different according to diet education methods, but total cholesterol level was significantly degreased in both groups.
초록
연구배경 : 본 연구는 고콜레스테롤혈증 환자에게 의사 또는 영양사가 실시한 식이 교육의 장기적 효과를 비교하고자 실시되었다.

방법 : 1996년 2월부터 2000년 2월까지 혈청 총 콜레스테롤 치가 200mg/Dl 이상인 외래 환자 248명중 의사 또는 영양사의 식이 교육을 받고, 평균 403일 동안 혈청 지질검사를 세 차례 시행한 41명이 연구 대상이다. 교육 후 검사 시기를 통제한 후 교육 방법 간에 혈청 지질 치에 차이가 있는지, 교육 방법을 통제한 후 검사시기에 따라 혈청 지질 치에 차이가 있는지, 혈청 지질 치에 대하여 교육 방법과 추적기간간의 상호작용이 있는 지 알기 위하여 반복측정 분산분석을, 각 교육군에서 교육 전 혈청 지질치와 교육 후 세번째 혈청 지질치간에 차이가 있는 지 알기 위하여 윌콕슨 부호화 순위 검정을 실시하였고, 교육 전 지질 치와 교육 후 지질 치의 변화간에 상관관계를 분석하였다.

결과 : 영양사에게 교육을 받은 환자 군과 의사에게 교육을 받은 환자 군간에 혈청 총 콜레스테롤 치, 중성지방 치, 고밀도 지단백 콜레스테롤 치, 총 콜레스테롤 치/고밀도 지단백 콜레스테롤 치의 차이는 유의하지 않았다. 저밀도 지단백 콜레스테롤 치는 의사에게 식이 교육을 받은 환자 군에서는 교육 후 두 번째 실시한 검사 치에서 교육 전 검사 치보다 유의하게 감소하였고, 영양사에게 교육을 받은 환자 군에서는 이러한 유의한 차이가 없었다. 모든 지질 치에서 검사시기에 따른 유의한 차이는 없었으며 검사 시기와 교육방법간에 유의한 상호작용도 없었다. 두 교육 군에서 혈청 총 콜레스테롤 치는 교육 후 세 번째 치가 기초 기보다 유의하게 감소하였고, 저밀도 지단백 콜레스테롤 치는 영양사에게 교육을 받은 군에서만 유의하게 감소하였다. 교육 전 지질 치와 교육후 변화량간의 상관계수는 중성지방에서 -0.500 (P=0.002), 저밀도 지단백 콜레스테롤에서 -0.597 (P<0.001)이었고, 총 콜레스테롤 치 ≥240mg/Dl 인 환자에서 -0.578(P=0.001) 이었다.

결론 : 교육 후 1년 이상 경과하는 동안 의사가 실시한 식이 교육이 혈청 지질에 미치는 효과는 영양사가 실시한 교육의 효과와 차이가 없었으나 두 군 모두에서 혈청 총 콜레스테롤 치는 유의하게 감소하였다.
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